Goed herstellen van een peesontsteking


Als je je even schrap zet, voel je de pijn rondom je knieschijf opkomen. Het is erger dan eerst, nu voel je het al tijdens het traplopen.

Wat voel jij?

Voornamelijk de onderkant van je knie doet zeer. Niet altijd. Het is vooral bij specifieke bewegingen: hurken, je afzetten, hardlopen.

Je wilt er weer voor de volle 100% tegenaan. Nu hou je je in, omdat je je verzwakt voelt in je knie. Het lijkt net of er ieder moment iets met je kan gebeuren als je gaat forceren.

Wat wil je?

Een gedegen herstel. Deze klacht is geen makkelijke, het is iets waar je voorzichtig mee om moet gaan. Natuurlijk wil je van je pijn af, maar je wil vooral niet meer kapot maken in je knieschijf. Je hebt liever een week extra voor een goed herstel, dan dat je om de haverklap weer terug moet komen.

Het sporten wil je niet opgeven. Hoewel de klacht ook voorkomt bij niet-sporters, hebben vooral sporters vaak last. Met name als ze kort en explosief af moeten zetten, zoals bij het hardlopen het geval is. Als sporter wil je natuurlijk het liefst fit blijven en je training niet hoeven over te slaan.

Korte omschrijving van een kniepeesontsteking

  • In de volksmond heet de klacht ook wel ‘jumpers knee’ of ‘springersknie’, omdat het vaak springsporters zijn die met deze klacht te maken krijgen. Maar ook volleyballers, handballers en hardlopers hebben een verhoogd risico.
  • Het is een ontsteking, irritatie of scheuring van je kniepees die ontstond door een foute beweging of een plotselinge klap. De kniepees zit vast aan de onderkant van je knieschijf, dat is precies de plek waar de schade ontstaat.
  • Fase 1. Meteen na de klap zeurt je knie na intensief gebruik, misschien is het ook rood en een beetje gezwollen. Aanraking is in elk geval pijnlijk.
  • Fase 2. Als je de blessure verwaarloost, blijft de pijn niet beperkt tot na het sporten maar treedt het ook tijdens het sporten al op.
  • Fase 3. Elke vorm van inspanning geeft pijn.
  • Fase 4. De pijn is altijd aanwezig, hoewel het te hopen is dat de pijn niet tot fase 4 komt. In deze fase zijn de vezels namelijk ook aangetast, waardoor je meer kans hebt op chronische klachten.

peesontsteking knie Deventer

Hoe gaan wij je helpen?

Fase 4 vraagt allereerst om rust. In de andere drie fases kunnen we meteen beginnen, het hangt natuurlijk een beetje van de aard van je klacht af wat we precies gaan doen: doorbloeding middels massage of je bewegingsmogelijkheden verbeteren middels rekoefeningen. Maar we kunnen ook kiezen voor een verbeterende coördinatie, een nadere houding of andere gedragingen. Als laatste brengen we de kracht in je knie terug.

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!