Wat fysiotherapie kan doen bij Parkinson
Je kunt de achteruitgang voelen. Evenwicht is niet meer vanzelfsprekend, je bent al eens bijna gevallen. Maar je vrijheid opgeven is het laatste wat je doet: je wil leven.
Wat voel je?
Een verminderde controle over je lichaam
Dat voelt eng, omdat je al je hele leven op je lichaam vertrouwt. Nu moet je bedachtzaam zijn, omdat je nooit weet wanneer het misgaat.
Verslapte spieren
Uiteraard wordt iedereen op een gegeven moment ouder, maar voor jouw gevoel valt het wel erg op: je kunt veel minder dingen doen en je kracht en uithoudingsvermogen zijn enorm afgelopen.
Trillende ledematen
Nu kun je daar nog wel mee omgaan, maar je bent bezorgd over de toekomst: wat als het erger wordt en je nog meer beperkingen krijgt?
Wat wil je?
Maximale zelfstandigheid
Je bent ervan op de hoogte dat Parkinson een continu proces is, maar je hoopt het verloop te kunnen vertragen waardoor je nog zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven.
Meer conditie
De achteruitgang is merkbaar, het lijkt ook te accelereren. Dat is frustrerend, omdat je nog ontzettend veel wil zien, doen en meemaken. En dat met een grote glimlach op je gezicht, niet met onzekerheid of pijn.
Specifieke bewegingen soepeler maken
Er zijn vast specifieke bewegingen waar je iets meer moeite mee hebt, daar zou je graag aan willen werken. Door kracht op te bouwen hoop je de coördinatie terug te krijgen, zonder dit proces te forceren.
Wat is de link tussen Parkinson en fysiotherapie?
- Bij Parkinson is je zenuwstelsel aangetast, wat resulteert in een dopaminetekort. Dit geeft allerlei fysieke problemen: langzaam, trillend of moeizaam bewegen.
- Als de problemen toenemen, worden dagelijkse taken ineens een grote uitdaging. Denk hierbij aan opstaan, lopen maar ook op je andere zij gaan liggen in bed.
Hoe gaan wij jouw Parkinson behandelen?
We geven jou een programma op maatwerk, dat jou helpt om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. Als je geregeld en met aandacht in beweging blijft, krijg je langzaam maar zeker het vertrouwen in je eigen lichaam terug.
Een gericht beweegschema geeft jou grip op bepaalde bewegingen die je lastig vindt. We overleggen samen met jou aan welke bewegingen jij het liefst zou willen werken.
Je leert slim te bewegen, waardoor je meerdere manieren ontwikkelt om iets te doen.
Je spierkracht, conditie en coördinatie gaan flink vooruit: waardoor je gemotiveerd wordt om te blijven bewegen. Beweging is cruciaal en fysiotherapie kiest in overleg met jou een sport uit die je goed kan uitoefenen, zoals zwemmen of wandelen.